En vanlig dag i Escenicverden

NTNU bruker vi (inntil videre) Escenic som publiseringssystem for web. IME-fakultetet hvor jeg jobber bruker vi DokuWiki, men iblant må man likevel bruke det «offisielle» systemet til diverse oppdateringer. I dag var en slik dag. Oppgaven var enkel: å lenke opp en artikkel fra en annen.

Jeg starter opp på normalt vis og legger til den aktuelle lenka. Etterpå velger jeg å lagre. Men slik ville det seg ikke i dag. Systemet tar sin tid og presenterer etterhvert den glade meldingen under. «Du er pålogget, hva vil du gjøre?» Lagre, kanskje?!

Lagring er visst utelukket, jeg blir gitt to andre valg og velger det første: Ja, jeg har tekniske problemer *kremt*. Merk: det er jeg som har tekniske problemer, ikke Escenic…

Så sier Escenic at brukernavn ikke er fyllt ut. Det er det, men la gå, jeg trykker OK. Kanskje jeg må skrive det inn på nytt?

Neida, først et varsel om at passord heller ikke er fyllt ut.. Neivel, trykker OK igjen.

Til slutt kommer jeg til stedet hvor jeg faktisk får lov å skrive inn brukernavn og passord. De er utfylt fra før (som de har vært hele tiden), så jeg trykker bare OK. Og tror du neimen ikke jeg har tekniske problemer igjen, så jeg sier «joda, det har jeg visst».

Etterhvert kommer jeg inn på dashbordet/startsiden i Escenic. Artikkelen min er låst, og jeg velger å låse den opp.

Escenic advarer om at andre brukere (altså jeg) redigerer på den, og at jeg kommer til å miste endringene jeg har gjort om jeg prøver å åpne dokumentet… Åpne og miste, eller la vær å åpne? :/ Loose/loose der altså, så jeg gambler på å åpne låsen.

Tilbake på dashbordet er nå artikkelen ulåst, så jeg kan velge å åpne den.

Og der var den! Selvsagt uten alle endringene jeg gjorde, men sånn er livet i Escenicverdenen. Jeg velger å lagre for å dobbelsjekke at låsen faktisk er åpen. I halvparten av tilfellene får man nemlig feilmelding og varsel om at «objektet er låst av unknown». Da må man ut igjen, åpne låsen, bekrefte, åpne og lagre på nytt for å komme igang igjen. I dette tilfelle var jeg heldig og fikk lagret dokumentet mitt uten at Mr. Unknown stjal det.

Denne rekkefølgen med dill man må gjennom for å komme tilbake til start illustrerer hvor dårlig Escenic håndterer feilsituasjoner. Klart systemer kan gå i ball, men det får da være måte på hva brukeren skal finne seg i. I den fysiske verden ville man aldri godtatt denne type feil i maskineriet.

Skjerpings Escenic, OK?