Apps suger!

Rate My Kitten iPhone App by Photo Giddy (Flickr, CC-BY-NC)

Rate My Kitten iPhone App by Photo Giddy (Flickr, CC-BY-NC)

Neida, apps er kule. Spesielt iPhone-apps, de er visst dødskule. Eller «dritkule» om du er fjortis. «Alle» bedrifter vil lage sin egen iPhone-app, uansett hvor uinteressante der er, eller hvor langt faen de allerede har gitt i websiden sin – som den 13-årige fetteren til lagersjefen lagde for 200 kr og en pose smågodt i 1998.

Noen mener at weben er død og at appsene vil overta. Men de tar feil alle sammen, og det er på tide å dukke trynet i ei bøtte kaldt vann og våkne fra dagdrømmen. Alt er ikke rosenrødt for «appsa» heller.

  • Apps må installeres før bruk. Og liker man den ikke «må» den avinstalleres etterpå. (Noen velger heller å la telefonen fylles av gammel ubrukt dritt, de om det).
  • Apps må lages til spesifikke systemer (iOS, Android, Symbian, osv) – én funker ikke på alle. Dermed må alltid noen brukere vente på siste skrik, eller får aldri tilgang fordi systemet man bruker ikke blir prioritert.
  • Sensur: hvis iPhone-appen din snakker stygt om Apple (evt bare snakker pent om Android) blir den stilt opp mot en murvegg og skutt av iSkvadronen.
  • Apps må oppdateres. HELE TIDEN! Alltid nye versjoner, alltid venting på å laste ned og installere – alltid mas.
  • Apps krever plass og minne. Kanskje ikke den dyreste ressursen nå for tiden, men det fylles opp over tid.

Jeg ser kun to store fordeler med apps fremfor gode «vanlige» websider og webapps.

  1. De kan skreddersys plattformen, f.eks. skjermstørrelse eller bruk av spesifikke features som GPS, akselerometer, CPU, osv.
  2. De kan kjøre i bakgrunnen og gjøre ting uten at du ber om det, f.eks. pushe hendelser, varsler o.l.

Med HTML5 vil forhåpentligvis webappsfunksjonaliteten nærme seg installerte apps og grunnlaget for å drive med installasjonshelvetet forsvinne. Jeg krysser iallfall fingrene. Weben er fri, usensurert, installasjonsløs, krever null vedlikehold (fra brukeren) og kan, om ting gjøres riktig, brukes likt av alle.

Leve weben!