God jul fra Bø!


Julaften formiddag er det vanlig å plassere lys ved gravene på kirkegården, en koselig og sikkert velkjent tradisjon for mange.

Men på Duken kirkegård rett nedenfor der foreldrene mine bor pleier det å være litt «action» i tillegg. Veien er smal, parkeringsplassene få og folk anstrenger seg maksimalt for å gå færrest mulig meter. I år som i fjor – og årene før – har kaoset utspilt seg, og vi har seter på første rad for å kikke på.

Mamma og jeg var på plass før «rushet» og satte ut lys på familiens graver. Bare en times tid etter at vi kom hjem begynte trafikk å ta seg opp og ikke lenge etter var den første bilen i grøfta. Har du traktor på julaften i Bø er det bare å sette på varmen i setet, rulle opp kjettingen og henge frem varmekjeldressen: det ringer noen snart…

Etter at bilene på høyre side hadde kjørt, slik at de på venstre kunne kjøre forbi, kom traktoren endelig rullende. Poloen ble hektet på kjetting og trukket løs. Og det ble visst med denne ene bilen i år, heldigvis for både traktoreier og andre bilister.

Etterpå var det hjem for å ordne til middag. Mamma lagde tradisjonen tro ribbe med tilbehør. Pappa var blitt forkjøla og satt og hanglet i en stol med rennende nese og røde øyne.

Etter middagen klagde han over et svorstykke som satt fast mellom tennene. Iherdig jobbing med tannpirker løste ingenting, og en visitt til badet avslørte at problemet slett ikke var fastklemt svor, men ei tann som hadde sprukket i to. Til alt hell den ene av de to tennene som en bøyle med atter tre tenner henger fast i, så bøylen holder den sammen inntil videre. Det ble ei dyr ribbe i år, men svoren var iallfall perfekt!

Nå er det mørkt ute og hundrevis av lys fra kirkegården blafrer forsiktig i vinden. Vanskelig å ta bilde av herfra, men et virkelig flott skue. Straks skal pakkene åpnes.

God jul alle sammen!