Kulturhistorisk nettløft med bismak

Universitetsavisa forteller at landets fire universitetsmuseer har gått sammen om å lage en portal for vår kulturhistoriske fortid. Der skal studenter, forskere og andre interesserte fritt kunne søke i bildeutvalget.

Men til tross for gode intensjoner butter det på gjennomføringen. «Fotoportalen» er ikke en nettportal i det hele tatt, kun en (primitiv) flashapplikasjon. Der kan man søke etter stikkord, men ikke bla i samlingene, ikke gjøre oppslag på tema, ikke finne lignende bilder, bilder fra samme epoke, sted el.l. Og fordi man ikke har en URL å forholde seg til kan man ikke bokmerke bilder eller sende interessante henvisninger til venner og kollegaer.

Større versjoner av bildene må man bestille manuelt (*sigh…*), og «bittelitt-større-enn-forhåndvisning»-versjonene har stygge «vannmerker» slik at de er ubrukelige om man skulle ønske å vise dem frem. Hva om man i stedet for å bygge barrierer delte av kunnskapen, gjerne ved hjelp av en Creative Commons-lisens?

Med fotoportalen ønsker vi å oppnå at så mange som mulig får tilgang til arkivene våre. Dette er i tråd med meldingens anbefalinger, sier Høy-Petersen [ved Vitenskapsmuseet].

Beklager, men dere har et stykke igjen før dere kommer dit…