Trådløs lyd – done right

Spotify

Spotify

Spotify er kjekt! Spesielt når man kan nyte favorittmusikken på stuehøyttalerne i stedet for de puslete laptophøyttalerne. Eller på Creative-settet med fire fislelydbokser og en bitteliten sub som prøver å drukne diskanten i pløsen bass…

Jeg er på ingen måte audiofil. Joda, jeg hører forskjell på en god og en dårlig MP3, men jeg bruker ikke penger på gullkabler, superhøyttalere eller lydisolert rom. Ei heller hører jeg spesielt mye musikk, og hva som er hot på Platekompaniet er langt utenfor min interesse. Men i blant er det fint å nyte god lyd og da har jeg funnet den perfekte løsningen. For meg iallfall.

Lydkilden er en PC/Mac med Spotify. Har man lyst kan man selvsagt spille egne CDer og MP3er også, men det hopper jeg over akkurat nå.

AirPort Express

AirPort Express

Anlegget består av en Onkyo altmuligforsterker med et sett råbillige Radionette-høyttalere som gutta på HiFi-klubben sikkert ville felt tårer over (eller rasert i vilt sinne). Bruk det du har.

Så langt et ganske ordinært oppsett, men det er nå magien kommer. De fleste ville bare flytta laptopen bort til anlegget og kobla det hele sammen med en jack/phono-kabel. Men hvorfor være hulemann når man kan kjøre full hitech-pakke?

Første steg mot frelse er å skaffe seg en AirPort Express. Denne magiske dingsen fra alle hvite elektronikkprodukters mor (Apple) plugges rett i veggen og fungerer som en trådløs basestasjon. Den er i stand til så mangt, men akkurat nå er vi bare interessert i én funksjon: muligheten til å overføre lyd. Plugg AirPort’en i en stikkontakt i nærheten av anlegget, og strekk en ledning fra jack-utgangen til valgfri inngang på stereoen din. Deretter kjører du veiviseren for det trådløse oppsettet. Har du trådløsnett fra før kan den huke seg på, hvis ikke ordner den et for deg.

Airfoil

Airfoil

Når elektronikken er på plass, mangler bare én ting: å frakte lyden trådløst fra datamaskina, via AirPort’en til anlegget. Apple hadde nok tenkt at det skulle skje via iTunes, men min lydkilde er altså Spotify. Heldigvis har noen smarte amøber laget Airfoil.

Programmet (som finnes til både Mac og Windows) finner automatisk ut hvilke lydkilder som er aktive på datamaskina, og hvilke basestasjoner lyden kan sendes til. Ved to knappetrykk er showet i gang og musikken kan runge i stua. Resten av lyden fra maskina får man i de innebygde høyttalerne, slik at festen ikke skjemmes av Facebook-pling og annet fjas. Får du lyst å se en YouTube-snutt kan du gjøre det også uten å plage andre.

Dermed strømmer godlyden fra Spotify til stuehøyttalerne på magisk vis. Ingen kabler rundt data’n og den slipper å stå langt der borte i hylla. Da gjenstår det bare å lene seg tilbake og nyte musikken!