Miljø vs. merverdiavgift

Linseesker, embalasje og fakturakopier

Linseesker, emballasje og fakturakopier

Forrige uke bestilte jeg seks pakker á 30 linser fra LensOn, og onsdag lå det hentelapp i postkassa. Fornøyd med rask levering kjørte jeg til min lokale «Post-i-butikk» for å hente pakken.

Etter at butikkfyren hadde lett grundig gjennom hyllene etter en pakke som skulle være omtrent «så stor» *tegne liten, flat pakke med hendene* hentet han til slutt en svær stabel med esker holdt sammen med to gummistrikk.

Det første jeg tenkte var at jeg hadde satt en «0» for mye bak bestillingen min og at det sto 1800 linser på benken foran meg, nok til 2,5 års forbruk, og til en helt annen totalsum enn jeg hadde budsjettert. Da jeg løftet stabelen kjente jeg imidlertid at det neppe kunne være tilfelle, så jeg åpnet øverste eske og fant ut at den bare inneholdt én liten eske med linser.

Vel hjemme åpnet jeg resten av eskene og så at innholdet var det samme i alle seks: én linseeske + én fakturakopi med beskjed om at faktura ble sendt separat. Og det stemte, sammen med hentelappen lå det en vinduskonvolutt med tre ark i. Hvert ark var faktura for to esker og på siste side sto sluttsummen.

Totalt hadde jeg mottatt:
Seks store esker, seks små linseesker, seks fakturakopier, tre fakturaer – og to gummistrikk.

Så kan man lure på hva som er poenget med et slikt sløseri, men svaret var å finne på fakturaen(e): Moms! Linsene var sendt fra Sverige, og med en momsgrensen på 200 kr/forsendelse «måtte» det sendes som seks separate esker – riktignok med gummistrikk rundt, eller kanskje den ble satt på av de butikkansatte, hvem vet…

Så er det bare å håpe at momsgrensa før eller siden blir justert opp for småbestillinger, slik at man slipper å måtte finne på smarte teite triks for å komme rundt reglene.